Stor ökning av covidpositiva i Sörmland. Foto: TT

Mer än en fördubbling av covidfall: ”Det är alarmerande”

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har antalet personer som testat positivt för covid-19 i Sörmland ökat från 137 till 394 personer.

– Det är alarmerande, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Noteringen på 394 nya fall på en vecka är den högsta under hela pandemin. Den tidigare högsta siffran var vecka 14, då hade man 295 nya fall. Då var dock testningen inte lika omfattande.

Vecka 43 hade knappt tre procent av de sörmlänningar som testat sig för covid-19 fått positiva provresultat. Förra veckan hade drygt sju procent testat positivt.

Coronaviruset i Sörmland

– Det har kommit in fall till intensiven och fler fall till sjukvården, så det går supersnabbt igen. Inte lika snabbt som i våras men tillräckligt för att man ska vara jätteorolig, säger Signar Mäkitalo.

Lokala restriktioner införs inom kort

Smittskyddsläkaren i Sörmland har de senaste fem dagarna haft täta kontakter med Folkhälsomyndigheten som fattar beslut kring lokala allmänna råd.

– Som jag bedömer är vi mycket nära lokala restriktioner, säger Signar Mäkitalo.

”Viktigt att bara umgås i familjen”

Enligt smittskyddsläkaren kommer Sörmland få ner smittspridningen först till vecka 48 om alla börjar följa restriktionerna idag. Effekter av smittspridningen syns alltså först två till tre veckor efter en förändring. Den stora ökningen av positiva covid-19-fall som finns i Sörmland idag är ett resultat av det som skedde vecka 43.

– Det är så fruktansvärt viktigt att man bara umgås i familjer. Inga fester, ingen afterwork och håll distans på arbetsplatser, säger Signar Mäkitalo.

Smittspridningen i Sörmland

Under andra hälften av sommaren och i början av hösten rapporterades få nya covidfall i länet. Under vecka 37, andra veckan i september, tog smittspridningen fart igen.

Vecka 37: 16

Vecka 38: 23

Vecka 39: 39

Vecka 40: 38

Vecka 41: 54

Vecka 42: 99

Vecka 43: 137

Vecka 44: 394

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet