För Doriz Zsiga är det tradition att dansa runt midsommarstången. Hon leder ringlekarna i Julita sedan många år. Foto: Ingvar Andersson Visa alla (2)
Visa alla (2)

Doriz Zsigas laddar för ringdansen

Publicerad

I nio år har Doriz Zsiga och hennes man Ingvar Andersson hållit i dansen runt midsommarstången i Julita.
– Det har blivit tradition för oss, säger hon.

När majstången är rest vid Julita gård dröjer det vanligtvis inte länge innan många av de 4 000–5 000 besökarna är på fötter. Då tar Ingvar Andersson och hans orkester ton och ringlekarna börjar, med lekledaren Doriz Zsiga i spetsen.

– Små grodorna kommer man inte ifrån, den måste vara med! Till den har jag lagt till en vers: Små myggorna. Det är roligt att bygga på gamla traditioner, säger hon.

Stor uppslutning

Andra favoriter är Prästens lilla kråka, Så går vi runt om ett enerisesnår, Viljen I veta och Karusellen.

Till vardags arbetar hon som lärare på Hållsta skola, men hon har tidigare arbetat heltid som danspedagog och dansen ligger henne varmt om hjärtat. Att få hålla i sånglekarna under ett av Sörmlands största midsommarfiranden tycker hon är extra roligt.

– Alla är så glada och upprymda på midsommar, de har hela sommaren framför sig. I Julita är det många som är med och dansar, från alla generationer och många olika länder. Det är så kul!

Särskilt svårt att rodda en så stor skara dansare tycker hon inte att det är.

Få tid att lära sig

– Jag brukar inte vara så noga med ringarna hit och dit, det brukar ordna sig rättså bra. Men jag har som koncept att vi inte gör så många olika lekar utan håller oss till ett par stycken och gör dem flera gånger i stället, så att folk lär sig.

Men det är inte bara besökarna som dansar. Doriz Zsiga brukar leda en dansuppvisning – och så blir det också i år.

– Årets tema är sju sorters blommor. Vi ska använda oss av blommorna på Julita, avslöjar hon.

Människors liv i fokus

Visa

Julita gård är en del av Nordiska museet, ett kulturhistoriskt museum vars syfte är att berätta om hur människor i Norden har levt sedan 1500-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet