Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”EU-migranter inte kommunens ansvar”

Publicerad

Kommunledningen i Eskilstuna vill diskutera EU-migranternas situation.

I en artikel till media ger företrädare för den politiska majoriteten i Eskilstuna sin syn på EU-migranternas situation. Man skriver bland annat att ett förbud mot tiggeri inte är aktuellt och att de frivilliginsatser som gjorts är ovärderliga. Men stöd från kommunen är inte aktuellt.

– Vi ser inte att vi kan ta på oss ett ekonomiskt åtagande för personer som de facto inte är medborgare i Sverige. Så därför måste vi dra en gräns där, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Vidare menar majoriten att kommunens skyldighet främst är mot kommuninvånarna. Skatteintäkterna skall gå till kommunens egna verksamheter som skola och äldrevård, menar politikerna, och ansvaret för EU-migranterna skall ligga på hemlandet, EU och staten.

”...det inte är kommunens ansvar att lösa boende och sociala insatser för människor som har status som EU-migranter. Ändå finns utmaningen där och då är det viktigt att det ideella samhället är starkt och samarbete mellan berörda parter fungerar.” skriver politikerna.

– Jag förstår att vi kan framstå som hjärtlösa men vi har väldigt stora sociala åtaganden i Eskilstuna kommun, säger Jimmy Jansson.

Politikerna avser att bjuda in den nationella samordnaren för frågor som rör EU-migranternas situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer