• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Så slussas unga med psykiska problem runt i landet. Foto: SVT

Så slussas minderåriga runt i psykvården

Uppdaterad
Publicerad

Minderåriga patienter i psykvården riskerar att slussas runt mellan olika enheter i landet. Det eftersom ingen kan eller vågar ta ansvar för dem.

– Det blir en absurd Svarte Petter-lek som inte hör hemma i rättssamhälle, säger Johan Hellström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping.

Sommaren 2015 sitter en minderårig flicka inlåst på vuxenpsykiatrins slutna avdelning i Nyköping. Där mår hon inte bra, det är alla inblandade överens om.

Mejl mellan chefen för vuxenpsykiatrin, chefen för barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland och handläggare för socialtjänsten i flickans kommun visar hur man gång på gång försöker hitta en plats åt henne på en enhet för minderåriga i ett annat landsting. Men dessa säger ständigt nej till att ta emot henne, eller så gör de det men skickar tillbaka henne till Sörmland efter en kort tid.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Läs mer: ”Ett nationellt problem”

– Katastrofen är att det är så många som har rätt att säga ”nej, det här tänker vi inte ta hand om” och så slussar man runt en minderårig person som naturligtvis känner sig ovälkommen eftersom ingen vill finnas kvar där. Alla tycker att någon annan ska göra det, man vill två sina egna händer, säger Johan Hellström, chef för vuxenpsykiatrin i Nyköping.

Ett systemfel där barn hamnar i kläm

Fallet visar på ett systemfel i psykvården för barn och unga. Sörmlands landsting har ingen egen psykiatrisk slutenvård för barn och unga. Därför är de beroende av att göra upp med andra landsting om platser på deras enheter. Det gör man också i fallet med den minderåriga flickan.

Men de andra landstingen kan ta tillbaka en plats eller säga nej om de upplever att de inte klarar av att ge den vård som behövs. Så sker, och under flera år slussas flickan fram och tillbaka som en jojo mellan olika enheter i Sverige. Enligt Johan Hellström kan ett sådant förfarande vara mycket skadligt för en minderårig patient.

– Vad händer med en minderårig person som inte är välkommen någonstans? Vad skapar det för känsla? Jo att man är ett hopplöst fall som inte hör hemma någonstans. Till slut så blir man ett monster, säger Johan Hellström.

Slutar med mordförsök

Istället för att få kontinuerlig vård på en enhet för barn och unga tas alltså flickan till slut in på vuxenpsykiatrin. Där slutar det i tragedi när flickan får ett utbrott och attackerar en medpatient. Medpatienten klarar sig, men flickan blir misstänkt för mordförsök.

Johan Hellström valde själv att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det eftersom han inte tycker att han och andra ansvariga hanterade ärendet bra, men att han ändå inte ser vad de kunnat göra annorlunda.

Myndigheten gjorde en utredning och kritiserade BUP Sörmland, vuxenpsykiatrin och socialtjänsten i flickans kommun för att inte ha någon dokumenterad långsiktigt planering. Johan Hellström erkänner att det funnits brister där, men menar att det inte hade kunnat hejda situationen som uppstod.

Att flickan slussades runt berodde på att hon skickade tillbaka från BUP-enheter i andra landsting, något som ett hemlandsting inte har möjlighet att stoppa. Till slut blev vuxenvården det enda alternativet.

Ingen vill ha en svår patient

Enligt Johan Hellström är problemet att många är så rädda för att göra fel att de därför låter bli att göra något alls. Samordningen är för dålig och landstingen själva är ofta för små för att klara av svårhanterade patienter, därför vill ingen bli sittandes med en.

– Det behövs ett modigare myndighets-Sverige, säger Johan Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet