Minst 70 tjänster av totalt 1761 anställda ska tas bort från social omsorg i Nyköpings kommun. Foto: SVT

Minst 70 tjänster ska tas bort inom social omsorg i Nyköping

Publicerad

Social omsorg i Nyköpings kommun har ett underskott på 90 miljoner kronor. Därför kommer minst 70 tjänster att tas bort av totalt 1761 anställda.

– Det är tydligt att vi behöver ta till mer radikala åtgärder för att komma tillrätta med den ekonomiska utvecklingen, säger Jan Holmlund, divisionschef Social omsorg, i ett pressmeddelande.

Enligt prognosen för april fortsätter den negativa kostnadsutvecklingen i relation till budgeten 2021, och sedan hösten 2020 har det pågått ett arbete med att minska det ekonomiska underskottet. För några dagar sedan informerades de fackligt förtroendevalda om beslutet att minska antalet chefer och medarbetare i divisionen.

– Många chefer och medarbetare kommer påverkas och ytterst ska kvaliteten i divisionens välfärdstjänster upprätthållas, säger Jan Holmlund.

I nuläget finns inga besked om vilka tjänster som ska tas bort men minskningen av antalet medarbetare kommer följa den process kommunen tillämpar vid så kallad arbetsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.