Foto: Pontus Kinnander/SVT Design

Misstänkte 40-åringen ändrade sin historia

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegångens första förhandlingsdag ändrade den 40-åriga man som står åtalad för bland annat grovt vapenbrott sin historia kring vad han gjort med en viss kpist. Detta påverkar dock inte hans trovärdighet menar mannens advokat.

Enligt 40-åringens advokat finns det flera faktorer till det.

– Nu talar han under helt andra rättssäkerhetsgarantier, han är i ett stabilt bra skick mentalt och det är en huvudförhandling inte ett polisförhör i en liten häktescell, säger mannens advokat Mikael Abrahamsson.

Brottshärvan i Katrineholm

I polisförhör har 40-åringen uppgett att han lämnat bort eller sålt kpisten och att han provskjutit det, något han nu förnekar.

Istället menar han att han förstört och delat upp vapnet i fem delar, och sedan dumpat delarna på olika platser.

Tog emot vapnet för att hjälpa 60-åringen

Vapnet ska han ha fått av den 60-åriga kvinna som också står åtalad för grovt vapenbrott. I rätten uppgav hon idag att hon hittat vapnet och givit det till 40-åringen för att han skulle lämna det till polisen.

Enligt åklagaren ska hon fått det av sin son, 36-åringen som står åtalad för anstiftan till mordet vid Östra skolan.

Detta förnekar både 60-åringen och 36-åringen.

Vill att åtalet ska ogillas

40-åringens advokat yrkar på att åtalet om grovt vapenbrott ska ogillas, det trots att mannen erkänt att han hanterat vapnet.

Enligt advokaten är det inte bevisat att det var ett riktigt vapen. Något som krävs för att dömas, oavsett om 40-åringen trott att det var ett riktigt vapen eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet