Monica Johansson tar över efter Kullgren

Uppdaterad
Publicerad

Monica Johansson har utsetts till nytt landstingsråd och ny gruppledare för Socialdemokraterna i Sörmland.

I kväll beslutade Socialdemokraterna i Sörmland att utse Monica Johansson till landstingsråd och gruppledare för S i landstinget.

Hon tar över efter Åsa Kullgren, som avgår vid årsskiftet. Det meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Väntas även bli finanslandstingråd

Johansson väntas också väljas som efterträdare till Åsa Kullgren som finanslandstingsråd och ordförande för kollektivtrafikmyndigheten. Det sker troligen under tisdagens landstingsfullmäktigesammanträde.

– Jag känner mig hedrad inför uppdraget att bli landstingsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i landstinget. Och det med stor ödmjukhet. Det är ett viktigt uppdrag att leda Landstinget Sörmland, säger Monica Johansson i pressmeddelandet.

Monica Johansson är 58 år, bor i Katrineholm, och är ordförande för landstingets vårdcentraler och den gemensamma nämnden för socialtjänst och vård.

Holmgren efterträder Johansson

Camilla Holmgren från Eskilstuna tar över Monica Johanssons uppdrag som ordförande för primärvårdsnämnden. Hon är i dag ekonomibiträde inom Eskilstuna kommun och är förtroendevald inom Kommunal. I landstinget är hon fritidspolitiker sedan förra mandatperioden och sitter i den gemensamma nämnden för socialtjänst och vård.

– Monica Johansson har den breda kompetens och långa erfarenhet som krävs för att inte bara leda Socialdemokraterna utan också landstinget. Det var därför ett enigt beslut att utse henne som nytt landstingsråd och gruppledare, säger Hans Ekström, som är ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.