Polisen kommer att se över sina rutiner efter att den mordmisstänkta mannen rymt. Foto: TT

Rånmisstänkt rymde på väg till tingsrätten – polisen ser över sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer att se över sina rutiner och se ifall man ska höja säkerheten ytterligare efter att en fånge rymde från en transport i centrala Eskilstuna för drygt två veckor sedan.

– Det är naturligtvis beklagligt när någon lyckas avvika från den personal som vaktar denne, även om det som i detta fall var för en kort stund innan personen åter var under kontroll, säger Magnus Askerlund, arrestchef i Eskilstuna.

Misstänks för rån och mord

Fången var den 22-årige man som misstänks för att ha mördat sin pappa i ett trapphus i Skogsängen tidigare i år. Efter att ha suttit häktad en tid efter mordet, försattes han på fri fot eftersom polisutredningen tog för lång tid. Misstankarna om mord kvarstod dock, och under tiden i frihet misstänks han ha begått ett rån.

Mordet i Skogsängen

Det var med anledning av rånet som han skulle föras till tingsrätten fredagen den 23 november. I samband med transporten avvek mannen från den polispatrull som skulle föra honom till förhandlingarna.

Han sprang sedan vidare in i en galleria mitt i fredagsruschen i centrala Eskilstuna, men greps senare av polis.

Hur kunde det här ske?

– Det är olyckliga omständigheter som i just detta fall möjliggjorde att mannen för en stund lyckades ta sig undan från de som bevakade honom. Exakt hur det gick till kan jag inte gå in närmare på eftersom våra rutiner och vårt arbetssätt inte är något vi öppet går ut med, säger han.

Säkerheten kan höjas

Polisen kommer nu att se över sina rutiner så att liknande händelser inte kan ske.

– Vi kommer att inom kort ha ett möte med tingsrätten gällande rutinerna vid häktningsförhandlingar för att se om vi gemensamt kan höja säkerheten ytterligare.

Men finns det anledning att vara självkritisk?

– Vi tittar självklart på om våra rutiner behöver förändras något, säger Magnus Askerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Skogsängen

Mer i ämnet