Försvarsadvokat yrkar på att 40-åringen ska frikännas – och vill att rätten ska bortse från vissa uppgifter som han har lämnat under rättegången. Foto: SVT

Mordmisstänkta 40-åringens försvarare: ”Min klient är en lögnare”

Uppdaterad
Publicerad

40-åringen, som misstänka ha varit inblandad i planeringen av mordet vid Östra skolan i Katrineholm, ”är en lögnare och man ska inte lita på det han säger.” Det sa hans advokat Mikael Abrahmasson under sin slutpläderingen på onsdagen.

40-åringen, som anses vara en centralgestalt i brottshärvan, har lämnat olika uppgifter om vad som föregick mordet. Hans försvarare Mikael Abrahamsson menar att man bara ska lita på hans klients uppgifter om de går att bevisa, inte annars.

Yrkar på frikännande

Abrahamasson anser att det inte går att styrka 40-åringens koppling till mordvapnet eller den 36-åring som misstänks ha beställt mordet på grund av svartsjuka.

Brottshärvan i Katrineholm

En del av hans agerande går att förklara med att 40-åringen varit polisinformatör och fått i uppdrag ”att ta reda på precis allt vad han kan” om mordet, menar försvararen.

Han anser att 40-åringen bör frikännas från mordet.

”Låg hemma och var sjuk”

På tisdagen yrkade åklagarsidan på livstids fängelse för den 22-åring som misstänks ha avlossat mordvapnet. Men hans försvarare Eva Enetjärn menade vid slutpläderingen på onsdagen att han är felaktigt utpekad och bör frikännas:

– Min klient har under hela tiden förnekat sin inblandning i mordet och påstått att han på morddagen låg hemma och var sjuk.

Att han vid ett tillfälle hållit i mordvapnet erkänner dock 22-åringen:

– Min klient har hållit i vapnet vid ett tillfälle och det var när 40-åringen köpte vapnet. Detta har 40-åringen bekräftat, sade Eva Enetjärn.

Det ska förklara att det hittats DNA på mordvapnet från 22-åringen, enligt försvararen.

”Vill dra med sig alla i svarta hålet”

40-åringen har pekat ut 22-åringen, men det utpekandet anser Enetjärn inte är tillförlitligt:

– 40-åringen vill dra med sig alla i det svarta hålet – ska han åka dit så ska alla åka dit med honom.

Yrkade på livsstid

På tisdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse för den 22-åring som misstänks ha varit den som avlossade mordvapnet.

För en 19-åring som misstänks ha förvarat mordvapnet nedgrävt på sin tomt yrkade åklagaren på fängelse i 16 månader.

För de övriga mordmisstänkta kommer åklagaren att ge sina påföljdsförslag först när hela rättegången är avslutad i slutet av april.

När morddelen är färdig ska rätten avhandla bland annat granatattacken mot polisstationen i Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet