Monoliten på Gatstuberg utanför Katrineholm upptäcktes på tisdagen. Foto: Robin Persson, SVT

Okänd monolit dök upp i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

USA, Rumänien och Västmanland. Mystiska och högresta monoliter har dykt upp från ingenstans runt om i världen, och nu är det Katrineholms tur.

På tisdagen dök en monolit upp vid Gatstuberg utanför Katrineholm, något som Katrineholms-Kuriren var först med att berätta. Den är till synes gjord av plåt, ihålig och drygt två meter lång, enligt SVT:s reporter Robin Persson som var på plats på tisdagseftermiddagen.

– Det var nästan lite kusligt där i skymningen. Inte en människa på plats men en hög stålstaty stod där, helt orubblig. Man undrar hur den har placerats där, säger Robin Persson.

Såvitt SVT erfar är det oklart vem som tillverkat installationen och fraktat dit den.

Finns på många håll i världen

Medier i hela världen har tidigare rapporterat om att liknande föremål dykt upp runt om i världen, ofta på lite avlägsna platser, för att sedan försvinna mer eller mindre spårlöst efter något eller några dygn.

Den första svenska monoliten av okänt ursprung dök upp förra veckan i Arboga.

Vad är en monolit?

Ordet monolit syftar på stenblock eller skulpturer i ett enda stycke. Monoliter av olika slag har funnits i många kulturer i årtusenden. Runstenar kan beskrivas vara en sorts monolit. Det finns också monoliter som skapats av naturen.

Källa: SAOL, NE.se,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.