Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför länsstyrelsen inventerar rovfisken vid Sörmlandskusten. Birgitta Andersson vid länsstyrelsen berättar. Foto: SVT

Naturvårdshandläggaren: ”Mängden rovfisk i skärgården måste öka”

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på abborre och gädda utmed Sörmlandskusten. Genom en inventering följer Länsstyrelsen upp redan fiskefredade områden och områden där man återställer speciella lekvikar för rovfisk. 

– Vi letar och inventerar barnkammarmiljöer för gädda och abborre, säger naturvårdshandläggaren Birgitta Andersson vid länsstyrelsen i Sörmland.

Det finns flera orsaker till att situationen för rovfisk ser ut som den gör, menar Birgitta Andersson.

– Övergödning och att spiggen blir fler och fler är några, säger hon.

Inventeringen görs med hjälp av en elfiskebåt vilken kan komma in på grunda vatten. Det man helst vill hitta är årsyngel.

– Framför allt vill vi se var lekmiljöerna finns så vi kan förbättra de miljöerna i närheten, säger Birgitta Andersson.

Fiskräknaren

För att lättare få tillbaka rovfisken i skyddade vikar och mader har länsstyrelsen öppnat kanaler in där det tidigare varit igenväxt av vass. På ett ställe har man även placerat en fiskräknare för att se resultat.  

– Det är vikar som tidigare varit kända lekmiljöer för abborre och gädda och bara den lilla åtgärden har gett effekt, säger Birgitta Andersson. 

– Och i Snäckviken planerar Nyköpings kommun en gäddvåtmark, avslutar hon. 

I klippet berättar Birgitta Andersson om spiggens betydelse för rovfisken och vilka fler åtgärder de kan tänka sig för att rädda rovfiskbeståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.