Enligt Hanna Lundkvist, handläggare på Naturvårdsverket, accepterar de domen från mark- och miljödomstolen. Foto: Privat/SVT

Naturvårdsverket får böta – släppte ut avloppsvatten i Nyköping

Publicerad

Nyköpings kommun förbjöd Naturvårdsverket från att släppa ut avloppsvatten vid naturreservatet på Dagnäsön. Men någon ordentlig reningsanläggning kom aldrig på plats och nu har mark- och miljödomstolen i Nacka beslutat att myndigheten ska betala 50 000 kronor i vite.

I Dagnäsöns naturreservat i sjön Båven finns en fastighet som Naturvårdsverket äger. Avloppsvattnet från fastigheten renas genom så kallad slamavskiljning, men därefter släpps det ut i naturen.

Måste renas bättre

Det är inte tillräckligt bra, anser Nyköpings kommun. I november 2016 beslutade därför samhällsbyggnadsnämnden att Naturvårdsverket skulle förbjudas från att släppa ut avloppsvattnet om det inte renades bättre.

Nyköping

Förbudet började gälla den 1 december 2018. I mars 2019 gjorde kommunen ett besök på Dagnäsön för att kontrollera att Naturvårdsverket gjort något åt problemet. Men avloppsvatten släpptes fortfarande ut efter enbart slamavskiljning, så nu har mark- och miljödomstolen beslutat att myndigheten måste betala 50 000 kronor i vite till svenska staten.

Missade den ena anläggningen

Hanna Lundkvist, handläggare på Naturvårdsverket, berättar att fastigheten förvaltas av länsstyrelsen i Sörmland. Länsstyrelsen hade fått information om kravet på bättre vattenrening, men missat att det fanns två avloppsanläggningar på ön.

– Missen upptäcktes när Nyköpings kommun gjorde ett besök på ön, säger Hanna Lundkvist.

Är det inte lite pinsamt att en myndighet som ägnar sig åt miljöfrågor släpper ut orenat vatten i ett naturreservat?

– Vi har ett stort fastighetsbestånd och känner oss trygga med att det är länsstyrelserna som är förvaltare. Men ibland blir det fel och då tar vi på oss ansvaret för att rätta till det. Vi accepterar den här domen och länsstyrelsen har redan upphandlat ett nytt minireningsverk. Förhoppningen är att det ska vara klart under sommaren, säger Hanna Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet