Följ med på en tur genom den nya ishallen. Projektledaren Håkan Stenström visar både över och under isen. Foto: SVT

Nu kan katrineholmarna åka skridskor i den nya isarenan

Uppdaterad
Publicerad

Tio månader efter ett politiskt ja och sju månader efter första spadtaget står nu den nya isarenan i Katrineholm klar för användning. Redan ikväll möts bandylagen KVBS och Boltic och i helgen spelas en cup, men kommunen utlovar även mycket skridskotid för allmänheten.

Den nya ishallen är till för alla idrotter på is, men även för alla katrineholmare som vill snöra på sig skridskor en vanlig söndag. Trots att den gamla isrinken och curlingbanan rivs utan att ersättas menar kommunen att den nya isarenan ger stora möjlighet för katrineholmarna att åka skridskor.

– Tidigare användes tolv ton ammoniak för att kyla isen. Det är inte miljövänligt, så nu använder vi 250 kilo ammoniak utspätt med vatten. Den har mindre förmåga att göra is när det är varmt ute så därför måste man bygga in isbanor nuförtiden, säger projektledaren Håkan Stenström.

Inte riktigt klart än

I dagsläget har hallen kostat 76 miljoner kronor, och än så länge hålls budgeten. Men ishallen är ett tvåårigt projekt, och nästa år tillkommer både en servicebyggnad som ska ersätta den gamla baracken där man får byta om i idag och solpaneler på taket.

Dessutom ska ett nät sättas upp, vilket ger möjlighet att dela upp hallen i två halvor där exempelvis allmänheten ska kunna åka samtidigt som det pågår juniorträning.

Nästan självförsörjande hall

När solcellerna kommer upp nästa år kommer isen under sommarhalvåret att kunna göras på egen el.

– Och när vi tar bort värmen från hallen så tar vi den till att värma upp lokalerna som behöver värme och till duschvatten. Så vi är självförsörjande på värmen här på Backavallen, säger Håkan Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.