Domen mot Facebook-gruppen Stå upp för Sveriges administratör skulle ha meddelats den 22 maj, men blev uppskjuten. Den väntas i stället komma på tisdagsförmiddagen. Foto: Otilia Bogen, SVT

I dag kommer domen mot Stå upp för Sverige-administratören

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen i det uppmärksammade fallet där en 52-årig Eskilstunabo står åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”.

Åklagaren hävdar att Eskilstunabon, som administratör för gruppen, var skyldig att ta bort kommentarer som utgör hets mot folkgrupp.

Mannen åtalas för åtta kommentarer, enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Det är en lag som bara har tillämpats en gång tidigare, och då friades den misstänkte av Högsta domstolen.

Riskerar fängelse

Mannen själv nekar till brott och har hela tiden hävdat att han inte kan hållas ansvarig för vad de andra medlemmarna har skrivit. I maj meddelade mannen att han lägger ner Facebook-gruppen.

Domen skulle ha meddelats den 22 maj, men blev uppskjuten på grund av tingsrättens höga arbetsbelastning. Om mannen döms i dag riskerar han upp till sex månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet