Fylls alla rummen i kommunhuset nu igen? Hör Susanne Karlsson, HR-direktör på Eskilstuna kommun, om återgången till arbetet. Foto: SVT

Successiv tillbakagång till kommunkontoren i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

29 september tas i stort sett alla coronarestriktioner bort. Men det betyder inte att alla som arbetat på distans plötsligt fyller alla tomma kontorslokaler.

– Det blir en successiv återgång, säger Susanne Karlsson, HR-direktör på Eskilstuna kommun.

När coronarestriktionerna hävs för vaccinerade blir det möjligt att återvända till kontoren. Men det innebär inte per automatik att det blir på det viset.

Många sörmländska kommuner väljer att ta återgången i etapper och erbjuder även fortsatt distansarbete, om än i olika stor utsträckning.

Coronaviruset i Sörmland

Majoriteten kan inte jobba hemma

Susanne Karlsson, HR-drektör på Eskilstuna kommun, är noga med att understryka att majoriteten av dem som är anställda hos länets största arbetsgivare inte har eller har haft möjlighet till distansarbete. De flesta arbetar exempelvis som lärare eller vårdpersonal, vilka måste vara på arbetet.

Fyller kontoren successivt

Men för dem som trots allt har kontoret som primär arbetsplats kommer det ske en successiv återgång.

– Varje verksamhet kommer vara tvungen att planera utifrån vad man har för möjligheter. Dels utifrån vad man har för arbetsuppgifter och vilka arbetsuppgifter som är viktigast att utföra på plats, men också vad man har för förutsättningar i sina lokaler så man kan komma tillbaka på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt, säger Susanne Karlsson.

Det här är en inställning som återkommer bland de sörmländska kommunerna. Att kunna erbjuda visst digitalt hemarbete även framöver är något många kommuner anser stärker deras attraktivitet som arbetsgivare. HÄR kan du läsa mer om hur de ser på återgången.

I klippet berättar Susanne Karlsson mer om hur hon tror att det kommer se ut på kontoren på Eskilstuna kommun framöver och varför det är viktigt att gå tillbaka till jobbet om och när det fungerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet