Elever och aktivitetscoach på Lagersbergsskolan i Eskilstuna berättar om hur de upplever den nya satsningen. Foto: SVT/TT

Rörelse på rasten ska höja pulsen hos sörmländska elever

Publicerad

För att barn ska röra mer på sig har Riksidrottsförbundet fått i uppgift av regeringen att göra en ny rörelsesatsning i skolorna. Redan nu har projektet dragit igång i Eskilstuna.

Unga bör ägna sig åt minst en timmes pulshöjande träning varje dag, enligt den svenska läkarkårens rekommendationer. Men det är långt ifrån verkligheten. I Sverige når endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna upp till den rekommenderade nivån, enligt en studie från Centrum för Idrottsforskning.

– Det här måste vi motverka för det påverkar hela folkhälsan och det påverkar studieresultat, säger Johannes Hedlund som är samordnare för Rörelsesatsning Sörmland.

Fysisk aktivitet under skoldagen

Den nya satsningen är ett samarbete mellan olika aktörer och strävar efter att ge unga bättre möjligheter till daglig rörelse under rasterna. För att det ska bli möjligt kommer Riksidrottsförbundet att utbilda så kallade aktivitetscoacher som i sin tur ska stötta lärarna. Satsningen kretsar kring att ge barnen de verktyg de behöver för att vilja och våga vara aktiva – helt prestigelöst.

– Det handlar till exempel om att kunna gå på halt underlag och träna upp balansen, säger Johannes Hedlund.

Påbörjas i Eskilstuna

Projektet startar på skolorna runt om i Eskilstuna, men kommer sedan att påbörjas i hela länet. Tanken är att satsningen ska samspela med skolans uppdrag, och man riktar in sig på elever från förskoleklass upp till sexan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.