Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För två år sedan inleddes bygget av den nya Hyndevadsdammen. Nu är arbetet med den sista etappen klart och dammen invigd. Hör projektledaren Carl von Celsing berätta mer om varför den nya dammen har byggts i klippet. Foto: SVT

Ny damm invigd i Hyndevad – ska reglera Hjälmarens vattennivå bättre

Uppdaterad
Publicerad

Den nya dammen vid Hyndevad utanför Eskilstuna ska göra det enklare att reglera vattenflöden mellan Hjälmaren och Mälaren. Den ska även stå bättre rustad för framtida utmaningar kopplade till klimatförändringar.

Den ursprungliga Hyndevadsdammen byggdes för över hundra år sedan. Då bestod konstruktionen av trä, men nu har de trettiosex dammluckorna från slutet av 1800-talet bytts ut mot tretton fjärrmanövrerade automatluckor i rostfritt stål.

Problem med läckage

Projektet med att renovera Hyndevadsdammen har varit uppdelat i två etapper och har omfattat både en liten och en större damm. Den mindre stod klar förra året, och en av anledningarna till moderniseringen berodde på att den äldre konstruktionen hade problem med läckage – samt att dammluckorna var dåligt förankrade.

– De gamla stod bultade på berget och det var ganska mycket sprickbildningar under, vilket gör att det blir läckage under dammen. Så de nya är nedfrästa, fastgjutna och förankrade fyra meter ned i berget, säger projektledaren Carl von Celsing från Hjälmarens vattenförbund.

Framtida klimatutmaningar

Tanken är att den nya dammen ska vara bättre anpassad för att kunna reglera vattennivåerna i Hjälmaren under en lång tid framöver.

– Vi står redo åtminstone de närmsta hundra åren med lite mer kapacitet för att kunna tillmötesgå det förändrade klimatet, säger Carl von Celsing.

Hör mer om hur ett förändrat klimat påverkar vattennivån i Hjälmaren och se Carl von Celsing visa upp den nya dammen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.