Kronfågels anläggning i Valla utanför Katrineholm. Foto: Robin Persson/SVT

Efter nya kontrollen: Fortsatta brister på Kronfågels slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland kunde vid den senaste kontrollen konstatera att Kronfågel ännu inte åtgärdat alla brister som tidigare rapporterats från deras anläggning utanför Katrineholm. Och enligt företagets kommunikations- och hållbarhetschef är det ett misslyckande.

I maj rapporterade Aftonbladet om allvarliga brister i hanteringen av kycklingar på Kronfågel. I år har förtaget också fått kritik från länsstyrelsen i Sörmland på en rad punkter.

I slutet av juli gjorde länsstyrelsen i Sörmland en uppföljande kontroll vid anläggningen i Valla utanför Katrineholm, och upptäckte att företaget inte gjort tillräckligt för att rätta till problemen.

Dialog med Kronfågel

Länsstyrelsens bedömning är att det finns flera brister kvar i företagets djurhållning som behöver åtgärdas, men exakt vilka vill Länstyrelsen inte kommentera.

– Nu har vi en dialog med företaget hur de ska komma till rätta med bristerna från den kontrollen, säger Christina Nyman, länsveterinär vid Länsstyrelsen Sörmland

– Kronfågel har kommit med förslag på åtgärder och vissa har vi godkänt, vi kommer också kontrollera dem, säger Christina Nyman.

Jobbar på lösning

Till SVT medger Kronfågel att samtliga brister fortfarande inte är åtgärdade.

– Det är ett misslyckande, men majoriteten av bristerna är åtgärdade. Vi inväntar kontroll av länsstyrelsen för att få dem godkända. Vi jobbar stenhårt med att få det löst så fort som möjligt, säger Janneke Vackerberg, Communication and Sustainability Manager på Kronfågel.

Enligt Janneke Vackerberg kräver bristerna som ännu inte är åtgärdade tekniska lösningar som tar längre tid att få på plats.

TV4 var först med att rapportera om bristerna som ännu inte åtgärdats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.