Hör verksamhetschef Therese Lundin, tf vårdenhetschef Aletta Lindqvist och överläkare Malin Thorén Jonés förklara vad som är speciellt med Mälarsjukhusets nya avdelning. Foto: Anna Falk/SVT

Ny rehabavdelning på Mälarsjukhuset blir permanent

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog hårt mot Sörmland i våras startades en ny avdelning för att ta hand om alla patienter som behövde rehabilitering efter den tuffa intensivvården. Nu blir avdelningen permanent, och verksamheten breddas.

Behovet har funnits även tidigare, menar Therese Lundin, verksamhetschef för medicinkliniken på Mälarsjukhuset, men det var först när covid-19-pandemin drabbade Sörmland som en specifik rehabavdelning blev verklighet. De första patienterna kunde tas emot i slutet av april.

Verksamheten utökas

I stället för att avveckla verksamheten nu när patienterna blivit färre, väljer man att utöka verksamheten och ta emot fler patientgrupper. Från och med september blir avdelningen en permanent del av medicinkliniken. Beslutet har fattats snabbt.

Coronaviruset i Sörmland

Var det svårt att få gehör för satsningen hos politikerna?

– Nej, vi har haft ett otroligt bra samarbete under hela covid-tiden. Jag tror att vi har ungefär samma syn på våra patienters, och medborgares, behov, säger Therese Lundin.

Ny personal rekryteras

Personal till avdelningen har rekryterats under sommaren.

– En del är de som har jobbat här från första början men alla tjänster är ju nya, så alla som har varit intresserade har varit tvungna att söka tjänsterna, berättar Aletta Lindqvist, tf vårdenhetschef.

I klippet ovan berättar överläkare Malin Thorén Jonés vad som är speciellt med arbetssättet på den nya rehabavdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet