Lättad börda för sköterskor i pilotprojekt i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget ska med början i höst testa nya arbetssätt och en modell med arbetstidsförkortning i ett pilotprojekt på akutvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett.

Beskedet kommer i kölvattnet av att många sjuksköterskor har sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren.

– Vi behöver utveckla nya arbetssätt för att nå en hållbar arbetsmiljö för våra medarbetare och för att klara av att bemanna för framtidens patienters behov av slutenvård, säger Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Vårdupproret

Servicefunktioner

Projektet innebär bland annat att arbetsuppgifter ska omfördelas. Det handlar till exempel om att arbetsterapeuter och kuratorer ska sköta sådant som i dag utförs av sjuksköterskor, till exempel utskrivningsplanering när patienter ska lämna sjukhuset.

På pilotavdelningen ska även särskilda servicefunktioner som förrådshantering, måltidsvärdar och rengöring av sängar testas.

Avdelningen ska enligt planerna börja med att öppna tolv vårdplatser för akut internmedicinska patienter under hösten och utöka med ytterligare tolv för akut kirurgiska patienter i början av 2017. Rekryteringen till avdelningen sker under sommaren.

Arbetstidsförkortning

Även en modell med arbetstidsförkortning ska testas på pilotavdelningen. Men hur den ska se ut är inte klart utan den ska tas fram i samråd med de fackliga organisationerna.

Tanken är att en motsvarande avdelning också ska starta på Mälarsjukhuset på sikt, enligt landstingsledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet