Sjuksköterkan Zara Östergren (längst bort i bild) tänker säga upp sig från Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Sköterskorna som sa upp sig: ”De lyssnar inte på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Zara Östergren tänker sluta sitt jobb på Nyköpings lasarett. Landstingets åtgärder med bland annat 45 nya tjänster räcker inte, menar hon.

När SVT Nyheter Sörmland når Zara Östergren på telefon på tisdagsförmiddagen har hon bestämt sig. Hon tänker säga upp sig när hon kommer till jobbet klockan 14 i dag.

– Vi är inte alls nöjda, det finns ingenting i åtgärdsprogrammet som uppfyller några av våra punkter i vår skrivelse. Ingen av punkterna förbättrar vår arbetsmiljö här och nu eller för att kunna bedriva patientsäker vård, tyvärr är det många som väljer att avsluta sin anställning nu, säger hon.

Vårdupproret

Presenterade åtgärder

På måndagen presenterade Landstinget Sörmland ett åtgärdsprogram som innebär bland annat innebär 45 nya tjänster som vårdledare och högre lön för sjuksköterskor med legitimation från 2013 eller tidigare.

”De lyssnar inte på oss”

Men Zara Östergren menar att åtgärderna inte bidrar till bättre arbetsmiljö och en mer patientsäker vård i Nyköping.

– De lyssnar inte på oss och tar oss inte på allvar. Det här är ingenting som löser det här och jag kan inte vara kvar och stå för den vården vi bedriver, säger sjuksköterskan Zara Östergren.

En annan som sagt upp sig är Zaras kollega Karin Hjelm.

– Det är inget lätt beslut eftersom att jag inte vill sluta. Men det blir ett lätt beslut ändå, för jag kan inte jobba kvar under de här omständigheterna.

23 sköterskor skickade kravbrev

Det var i början av april som 23 sjuksköterskor på akutkliniken på Nyköpings lasarett ställde krav på förändringar i ett öppet brev som skickades till hälso- och sjukvårdsledningen, landstingspolitiker och akutens klinikledning. Hur många av de 23 som nu säger upp sig är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet