Konstnären Carolina Falkholts måleriverksamhet på en skola i Nyköping får inga pengar, enligt kommunen. Foto: SVT

Nya turer kring omdiskuterad snippmålning

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring konstnären Carolina Falkholts snippmålning på den nya högstadieskolan i Nyköping fortsätter. Kommunen har inte betalat för verket eftersom man anser att det inte finns något avtal.

Det var i slutet av maj som kommunen bestämde sig för att täcka över den omtvistade snippmålningen på den nya högstadieskolan i Nyköping. Nu visar det sig också att man inte betalat fakturan på 51.000 kronor för verket till konstnären Carolina Falkholt.

– Jag kan inte förstå varför de inte vill betala. Det är väldigt underligt, säger Carolina Falkholt.

Fick inget nytt avtal

Till Sörmlands Nyheter säger kommunen att det inte finns något avtal, eftersom Carolina Falkholt strukit en passus i kontraktet där verket skulle godkännas innan betalning sker.
Men något nytt avtal fick hon aldrig.

– Kommunen skulle komma ner med det under tiden som jag målade. Sedan satte jag igång och befann mig inne i min konstnärliga process, säger Carolina Falkholt.

Utmanande konst

Carolina Falkholts konst har väckt åsikter tidigare, då handlade det om en skola i Halmstad. En lokalpolitiker där tyckte då att eleverna på skolan var för unga för verket.
Men vad som händer med Nyköpingsmålningen och avtalet vet hon inte, eftersom hon inte pratat med kommunen.

– Det här kommer som en överraskning för mig, det här om att det inte finns något giltigt avtal. Det för jag väl titta lite närmare på med en jurist, säger Carolina Falkholt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet