Asylsökandes som väljer att flytta till Brandkärr blir av med sin dagersättning från Migrationsverket. Foto: SVT/arkivbild

Nyköping undantar Brandkärr från ebo-lagen

Publicerad

Nyköpings kommun undantar stadsdelen Brandkärr från den så kallade ebo-lagen. Det innebär att asylsökande inte kan flytta dit och samtidigt få dagersättning från Migrationsverket.

Nyköping är en av 32 kommuner i landet som efter ett regeringsbeslut har möjlighet att undanta områden från lagen om eget boende.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att Brandkärr ska omfattas av undantaget, med motiveringen är att området bedöms som särskilt socioekonomiskt utsatt.

Om även kommunfullmäktige fattar samma beslut så träder begränsningen i kraft den 1 juli.

Ska följas upp

Inför nästa år ska kommunen följa upp konsekvenserna av beslutet, bland annat kring var asylsökande väljer att bosätta sig och effekterna på trångboddhet.

I Sörmland har även Eskilstuna och Katrineholm möjlighet att göra begränsningar i ebo-lagen. I Eskilstuna och Katrineholm har de ledande politikerna sagt att de vill undanta hela kommunerna, men det är i dagsläget oklart om lagen tillåter så omfattande undantag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.