Visa alla (3)

Nytt förslag till resecentrum efter synpunkter

Publicerad

I det senaste förslaget till utformning av Nyköpings framtida resecentrum finns fler åtgärder för att bevara den gamla kulturmiljön och också för att få in mer grönska och lummighet i området.

Nyköpings framtida resecentrum ska ligga vid bangården där järnvägsstationen ligger i dag, och den ska samla både tåg- och busstrafik. 

När förslaget till utformning var ute på samråd kom det in 122 synpunkter från privatpersoner och myndigheter. Några av dessa synpunkter har legat till grund för det omarbetade förslag till utformning som nu ligger klart.

– Strukturen för området kvarstår, vi har justerat olika delar, till exempel trafiklösningar, och fokuserat på kulturmiljöfrågan och hur vi säkerställer det gröna i området. Bland annat planerar vi flera nya alléer, berättar Johan Palmqvist, projektledare för Nyköpings resecentrum.

Ny allé ger lummighet

Några av förändringarna jämfört med tidigare förslag är att bostadshuset i korsningen Södra Bangårdsgatan och Brunnsgatan får stå kvar, genom att man i stället justerar trafiklösningen i korsningen. De äldre delarna av godsmagasinet ska också bevaras och flyttas.

En planerad gång- och cykelbana längs Norra Bangårdsgatan är nu förlagd intill villafastigheterna, där det också ska planteras en ny allé för att bibehålla grönska i gaturummet.

Dessutom är den norra entrébyggnadens ingångar flyttade till öst-västlig riktning för att inte leda resenärerna direkt ut mot villorna, utan i stället längs gatan.

Granskning av förslaget

Den 7 maj är det dags för granskning av det nya förslaget, som alltså är nästa fas i planprocessen.

Bygg- och tekniknämnden väntas besluta om att låta granskningsperioden pågå till 4 juni 2018. Därefter ska fullmäktige godkänna förslaget. Det innebär att detaljplanen vinner laga kraft.

Byggstarten ska ske 2022 och det nya resecentret beräknas stå klart tidigast 2025 och senast 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer