I klippet ovan berättar miljöinspektören Andreas Rosen om vilka regler som gäller för de som tänkt att gå på julbord under pandemin. Foto: TT/SVT

Fler trängselkontroller att vänta vid årets julbord

Publicerad

Eskilstuna kommun kommer att öka antalet trängselkontroller på restauranger vid årets julbordsfirande.

– Vi kollar att rätt förutsättningar finns på plats och att folk inte sitter och trängs när man är ute på restaurangerna, säger Andreas Rosen, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

Det traditionella julbordsfirandet kommer inte att bli av i år. I stället har många restauranger hittat på andra lösningar för att ändå kunna ha julbord. I samråd med miljöinspektörerna på kommunen har man hittat sätt som ska minska risken för trängsel vid julbordsfirandet.

– Bästa lösningen är ju att kunna ha det så luftigt som möjligt så det blir lätt för gästerna att inte trängas, säger han.

Coronaviruset i Sörmland

Så länge restaurangerna lever upp till Folkhälsomyndighetens krav och rekommendationer så är det fritt fram att ha julbord. Skulle miljöinspektörerna upptäcka att man inte gör det så görs ett uppföljande besök. Om bristerna kvarstår kan miljökontoret besluta att restaurangen ska stängas.

I klippet ovan berättar miljöinspektören hur vissa restauranger corona-anpassar julbordet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet