Rättegång mot Katrineholmspolis – misstänks ha kört rattfull och smitit

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Katrineholm, som åtalats misstänkt för grovt rattfylleri och för att ha smitit efter en krock, kan få behålla sitt jobb. Det säger Polismyndighetens personalansvarsnämnd som menar att en beroendesjukdom kan vara orsaken bakom brottet.

Det var i februari tidigare i år som en polis satte sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol och kört runt i Katrineholm. Mannen tappade kontroll över bilen och krockade med en lyktstolpe och ett väghinder. Han ska därefter ha kört ifrån olycksplatsen.

När mannen dagen efter hämtades av polisen för provtagning hade han 1,87 promille alkohol i blodet. Han åtalades för grovt rattfylleri och smitning från trafikolycksplats. Brott som mannen nekade till med hänvisning till att han inte kunde minnas händelsen.

Alkoholberoende utreds

I ett yttrande till tingsrätten, som Polismyndighetens personalansvarsnämnd lämnade in i slutet av november, framgår att arbetsgivaren ser allvarligt på händelsen och att utgångspunkten är att en polis bör avskedas vid dom för grovt rattfylleri.

Dock anser personalansvarsnämnden att den åtalade polisen kan få behålla sitt jobb om det visar sig att han har ett alkoholberoende och om rehabiliteringsåtgärderna ger god resultat. Det är något som ännu inte har utretts fullt ut.

Rättegång pågår imorgon

Rättegången hålls under onsdagen den 2 december i Nyköpings tingsrätt.

Personalansvarsnämnden inväntar bland annat dom och att den eventuella sjukdomen har utretts innan ett beslut fattas. Redan nu meddelar dock personalansvarsnämnden att polisens anställning inte kommer att påverkas om han döms för obehörigt avvikande från trafikolycksplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.