Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magnus Leivik (M) och Jacob Sandgren (S) om vårdskulden och hur man ska minska köerna. Foto: SVT

(M)-kritiken om vårdskulden: ”Finns ingen plan”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Region Sörmland vill att den styrande majoriteten tar fram en plan för hur man ska minska vårdskulden efter coronapandemin.
– Just nu saknas en sådan, säger Manguns Leivik (M), oppositionsregionråd.

När coronapandemin bröt ut flyttades planerade operationer fram och många drog sig även för att söka vård av rädsla för att bli smittad av viruset. Fram till sista augusti har primärvården genomfört runt 100 000 färre besök, enligt Moderaterna, jämfört med samma period förra året. Inom den somatiska slutenvården har minskningen varit nästan lika stor, och antalet planerade operationer har minskat med 40 procent jämfört med förra året.

Nu vill Moderaterna i Region Sörmland att den styrande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet, ska ta fram en plan för hur vårdskulden ska minska. Jacob Sandgren (S), regionråd, menar dock att man redan har en sådan. Hör deras argument i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer