Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elin Norås, intensivvårdssjuksköterska, och Jesper Sperber, chef på anestesikliniken, beskriva nuläget på sjukhuset och oron för hur smittan kan slå under hösten. Foto: SVT

Oro bland vårdpersonal: ”Många känner att de inte orkar en gång till”

Publicerad

Anestesikliniken bedriver både intensivvård och operationssjukvård. Under coronavåren behandlade man svårt sjuka covidpatienter och under den lugna sensommaren behandlade man istället alla som fick sina operationer inställda. Nu märker man åter att mängden covid-19-patienter ökar. Och oron för att våren ska upprepas är återigen där.

De senaste veckorna har olika kliniker jobbat med att återaktivera sina samarbeten för att snabbt kunna ställa om ifall en ny covidvåg kommer. För redan idag märks att den lugna perioden mellan sensommar och tidiga hösten är förbi.

– Nu har vi patienter på avdelningen med covid-19 som vi vårdar på intensiven. I slutet av sommaren hade vi inga. Nu förbereder vi för att öppna upp fler avdelningar som vi hade i våras när vi öppnade tre nya intensivvårdsavdelningar enbart för smittade patienter, berättar Elin Norås, intensivvårdssjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Hjälper andra regioner

Även om antalet covidpatienter är förhållandevis lågt jämfört med andra regioner kommer en smittökning att påverka även Sörmland.

– Vi fick väldigt mycket hjälp under våren och var tvungna att skicka iväg många patienter, så vi har en moralisk skuld att hjälpa till. Det gör vi gärna men det betyder också att det blir få resurser nu när vi  samtidigt försöker hålla den normala vården, säger Jesper Sperber, verksamhetschef på anestesikliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet