Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Bo Almqvist, Cecilia Lindblad Burge och Sofia Holmer tycker om Stallarholmsbron och hur det är att jobba eller leva i orten. Foto: Otilia Bogen, SVT

Ortsborna om Stallarholmsbron: ”Den har blivit ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

I sextio år har Stallarholmsbron i Strängnäs kommun varit förbindelsen mellan fastlandet och Selaön, som brukar kallas Sveriges största insjö-ö. Ett par tusen bilar passerar den varje dag. Men under åren har bron haft återkommande problem.

– Man vet aldrig om man kommer kunna hämta på förskolan i tid eller om man ska sitta fast på fel sida, säger Cecilia Lindblad Burge som bor på Selaön med sin familj.

En av de största orosmolnen för Selaöborna är att räddningsfordon inte ska kunna ta sig fram ifall det börjar brinna eller någon är i behov av ambulans.

Men enligt Trafikverket uppstår problemen med bron i de allra flesta fall när bron är nästan helt stängd.

– Det kan vara en höjdskillnad mellan bron och vägbanan, men inte större än att räddningsfordon klarar att ta sig över. Då kan vi öppna bommarna manuellt och släppa fram fordonet, säger Pär Eriksson, projektledare på Trafikverket.

I klippet ovan hör du tre personer som bor eller arbetar i Stallarholmen tycka till om bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.