Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Eriksson, projektledare vid Trafikverket, berättar vad som orsakade att den nyrenoverade Stallarholmsbron fastnade i öppet läge. Foto: Otilia Bogen, SVT

Strul med nyrenoverade Stallarholmsbron – Trafikverket fick göra om

Publicerad

I ett halvårs tid har den 60-år gamla Stallarholmsbron i Strängnäs kommun renoverats och fått en helt ny överdel. Men renoveringarna har fått oväntade effekter för funktionen och lett till att bron, som binder samman Selaön med fastlandet, fastnat i öppet läge flera gånger på kort tid.

Vanligtvis styrs bron på distans från Hjulstabron, men i veckan har Stallarholmsbrons brovaktskur varit bemannad. Med anledning av den senaste tidens strul har Trafikverket haft personal på plats och genomfört extra öppningar och stängningar för att felsöka, göra ändringar och dubbelkolla att allt funkar.

På lördagen den 17 juni är det mening att allt ska fungera som det är tänkt igen.

Hade det inte varit lättare att bygga en helt ny bro?

– Önskelistan finns alltid framme men vi har begränsat med pengar. Det här är ändå en budget på 30 miljoner kronor, om vi ska bygga en helt ny bro är det kanske det dubbla, säger Pär Eriksson, projektledare på Trafikverket.

I klippet ovan berättar Pär Eriksson om felet och vad man gjort för att åtgärda det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.