De äldre i Oxelösund får träffa flest olika hemtjänstpersonal i både Sörmland och Sverige. Det har sin förklaring menar verksamhetschefen Kristina Tercero. Foto: TT/SVT

Störst personalsnurr i landet hos de äldre i Oxelösund

Publicerad

I Oxelösunds kommun träffar de äldre flest hemtjänstanställda i hela landet, i snitt 24 stycken på två veckor. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram från databasen Kolada.

Enligt de färska siffrorna har alltså Oxelösund flest besök i av olika personal från hemtjänsten i hela Sverige. Sett över Sörmland ligger Katrineholm, Nyköping och Strängnäs längst ned på listan med träffar med i snitt 16 olika personer.

Omorganisation under hösten

Kristina Tercero, chef för äldreomsorgen i Oxelösunds kommun, menar att det finns en rimlig förklaring till att siffran i Oxelösund sticker ut.

– Vi gjorde en väldigt stor omorganisation under hösten, delade in i fler arbetsteam och har fått rotera mycket personal. Vi har också haft en hög sjukfrånvaro jämfört med andra kommuner, säger hon.

”Tråkigt att behöva trycka in”

Uppgifterna bygger på kommunernas kommunernas egna inrapporteringar i databasen Kolada under 2021.

– Det kändes ju tråkigt att behöva trycka in de här siffrorna i Kolada, men vi vill ju leverara in en bild som stämmer och vi tror att vi kan komma till rätta med det här så fort omorganisationen sätter sig, säger Kristina Tercero.

Statistiken visar medelvärdet för antal olika personal som en hemtjänsttagare möter under en tvåveckorsperiod. Det gäller personer som är över 65 år och som får minst två besök per dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård har inte räknats in.

Hela listan över Sörmland

Oxelösund: 24

Eskiltuna: 19

Trosa: 19

Vingåker: 19

Gnesta: 18

Flen: 17

Katrineholm: 16

Nyköping: 16

Strängnäs: 16

Källa: Nyhetsbyrån Siren/Kolada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.