Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att man får prata ut”. Hör vad några av eleverna tycker om kuratorsamtalet och vad som tas upp under samtalet. Foto: SVT

På Järvenskolan i Katrineholm får alla sjuor träffa kurator

Uppdaterad
Publicerad

På Järvenskolan i Katrineholm har alla sjundeklassare under hösten erbjudits ett ”lära känna-samtal”. Syftet är att lyfta ämnet psykisk hälsa och fånga upp de som mår dåligt i god tid.

Alla elever som tidigare i höstas kom nya till högstadiet på Järvenskolan i Katrineholm erbjöds ett samtal med en av skolans kuratorer.

Upplägget är helt nytt för grundskolan i kommunen och inspirationen kommer från stadens gymnasieskola.

– Tanken är att vi ska fånga upp dem som behöver ytterligare stöd, men också att lära känna alla nya, säger kuratorn Sofia Martinsson.

”Många blir jättechockade”

Bortsett från det privata alternativet Kunskapsskolan är den nyligen invigda Järvenskolan kommunens enda högstadieskola och ett annat syfte med samtalen är se till att de barn som kommer från de mindre skolorna i kransorterna känner sig välkomna i en större skolmiljö.

– Många blir jättechockade, om man får använda det uttrycket, säger Sofia Martinsson.

Hälften dök upp

Kuratorernas målsättning var att hinna med alla personliga samtal under höstterminen och det är nu uppnått. Ungefär 50 procent av sjundeklassarna kom till det inbokade samtalet.

– Det bästa vore ju 100 procent men 50 procent är bättre än ingen och vi har fångat upp folk som kanske inte skulle ha sökt kontakt annars, säger Sofia Martinsson.

Så tycker eleverna – se i videoklippet ovanför och hör vad som tas upp under samtalet med kuratorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.