Pappa friades efter spädbarns död – domen överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kommer inte att överklaga en friande dom i Nyköpings tingsrätt i mars där en man stod åtalad för grov misshandel och vållande till annans död genom skakvåld mot ett spädbarn som sedan avled.

Det var en morgon i juli förra året som polisen larmades till en plats i östra Sörmland efter det att ett spädbarn förts med ambulanshelikopter till sjukhus med allvarliga skador. Direkt efter händelsen grep polisen barnets pappa samt ytterligare en person som senare avskrevs från ärendet.

Mannen åtalades i januari och domen föll den 3 mars, där utfallet blev att Nyköpings tingsrätt frikände mannen på båda punkter. Nu står det även klart att åklagaren inte kommer att överklaga den domen.

– Jag förväntar mig inte en fällande dom ihovrätten med tanke på bevisläget. Det är denmedicinska oenigheten bland läkarna gällande skakvåld som gör attjag inte kan förvänta mig att domen ändras i hovrätten, säger kammaråklagare My Lindholm.

Olika uppfattningar

Åklagaren menar att doktorerna har olika uppfattningar hur skadefynd hosspädbarn ska tolkas.

– Den härosäkerheten kommer jag inte kunna undanröja genom att kallaytterligare experter, så länge det finns läkare som är av en annanuppfattning. Den medicinska oenigheten har en central roll i dethär målet.

”Mycket tragiskt”

My Lindholm hoppas att det vetenskapliga läget i framtiden kan ge säkrare bedömningar på om barn utsatts för skakvåld.

– Oavsett hur man har dömt är det mycket tragiskt att ett barnhar avlidit, det är det allra viktigaste tycker jag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.