Charlotta Bergquist och Cristin Edmark på Lärarförbundet i Strängnäs märker att allt fler pensionerade lärare återvänder till skolan. Foto: SVT

Pensionerade lärare rings in när hösten börjar

Uppdaterad
Publicerad

Från fackligt håll upplever man att antalet lärare över 65 år blir fler. – Vi ser att det blir fler pensionärer både inom skolan och förskolan, säger Charlotta Bergquist på Lärarförbundet i Strängnäs.

Efterfrågan på lärare som passerat 65-strecket blir allt större. Det upplever man på Lärarförbundet i Strängnäs.

– Vår känsla är att de här lärarna inte riktigt lämnat skolans värld. De går i pension när vårterminen slutar, men blir uppringda och tillfrågade om de kan hoppa in och jobba när höstterminen närmar sig igen, säger Charlotta Bergquist, vice ordförande på Lärarförbundet i Strängnäs.

Lärarbristen i Sörmland

Läs mer: Kari, 70, har fått nytt lärarjobb

Bra med äldres kompetens

Hur ser ni på fackligt håll på att fler pensionärer arbetar?

– För verksamheten och eleverna är det nog bra. Skolorna får in kompetenta personer som kan sina jobb, säger Cristin Edmark, regionalt skyddsombud på Lärarförbundet i Strängnäs.

– Fast rent mänskligt kan jag tycka att man ska kunna lämna yrket och veta att en yngre person tar vid. Men så ser det ju inte ut med den lärarbrist vi har, säger Cristin Edmark.

Hon får medhåll av Charlotta Bergquist:

– Det är trist om man känner att man måste ställa upp för att inte lämna verksamheten och eleverna i sticket.

Möter en tuff verklighet

Och varför är inte tillväxten av lärare som den borde?

– Vi har stora pensionsavgångar och tuffa arbetsvillkor, säger Charlotta Bergquist och fortsätter:

– Alltför många lämnar yrket efter ett par år. Man kommer ut som nyexaminerad lärare och möter en verklighet som är tuffare än man trodde, med både föräldrar och elever som ställer krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Sörmland

Mer i ämnet