Personlig assistans – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Personlig assistans har funnits i Sverige sen 1994, men nu både ifrågasätts och utreds den.

Vad är personlig assistans?

Är man under 65 år, har en utvecklingsstörning, hjärnskada eller annan varaktig psykisk/fysisk funktionsnedsättning och behöver hjälp med grundläggande behov: hygien, äta, klä sig, kommunicera eller annat som kräver kunskap om funktionsnedsättningen – då har man rätt att söka personlig assistans. Kommunen ansvarar för upp till 20 timmar i veckan, Försäkringskassan för resten.

Vad händer med den personliga assistansen idag?

Sedan 2009 har flera prejudicerande domar i högsta förvaltningsdomstolen lett till nya tolkningar hos Försäkringskassan, och försämringar. Efter en dom nyligen skrev Försäkringskassan till regeringen att många med assistans skulle få färre timmar eftersom väntetid inte längre ger ersättning. Regeringen, som tidigare uppmanat Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet timmar, beslutade då att frysa beslut tills utredningen man tillsatt blir klar 2018.

Hur ser framtiden ut för personlig assistans?

I den pågående statliga utredningen tittar man bland annat på ekonomi och huvudmannaskap, och enligt källor till SVT lutar det åt att kommunerna får ta över ansvaret helt. Frågan om anhöriga ska få vara assistenter ska också var något som diskuteras.

Källa: Assistanskoll/SVT Nyheter Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet