Peter Andersson vill inte lämna Folkesta, området där han bott i hela sitt liv.

Peter vägrar flytta – bor kvar i en spökstad

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun tänker göra om bostadsområdet Folkesta till ett industriområde. De flesta boende har gett upp och flyttat. Men Peter Andersson bor kvar, och han tänker inte flytta på sig frivilligt.

– Jag hävdar min rätt att bo kvar i min egendom, jag tänker inte flytta förrän jag hamnar på kyrkogården, säger Peter Andersson.

Han har bott här i hela sitt liv. Länge var Folkesta en levande by. Peters släkt bodde i flera av husen och hans son fick växa upp med sina kusiner som grannar.

Husen blev värdelösa

Men 2010 ändrade kommunen i översiktsplanen och gjorde om Folkesta till ett industriområde. Nästan över en natt blev husen här värdelösa. Flera av de boende protesterade, men efter hand gick de flesta med på att låta kommunen lösa in deras fastigheter. 25 familjer flyttade, bara tre blev kvar.

– Det är ju en spökstad, så är det, säger Peter Andersson.

För honom var alternativet att flytta aldrig realistiskt. Dels har han så stark koppling till området, dels så var hans fru sjuk i cancer. En flytt hade hon inte orkat.

– Det är två år sedan hon dog nu. Det är jobbigt att tänka på, hur hon fick kämpa, säger Peter.

”Ett knegarområde”

Kommunen har lovat att Peter och de andra som bor kvar i Folkesta ska få fortsätta att göra det. Men resten av husen vill man riva för att göra om området till ett industriområde.

I hopp om att stoppa rivningen har de boende nu stämt Eskilstuna kommun. De vill få svar på om kommunens agerande var lagligt och hoppas på ekonomisk kompensation. Peter Andersson tror att kommunen fortsatt med sina planer på grund av människorna som bodde i Folkesta.

– Det är ju ett vanligt knegarområde, då är det lättare att driva bort folk. Hade det varit Östermalm eller Mälarbaden hade det aldrig hänt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

spökstaden i folkesta

Mer i ämnet