Peter Stenvinkels forskning på patienter med njursjukdomar kan bli användbar även i kampen mot covid. Hör honom berätta om detta och varför broccoli kan vara bra att äta för att undvika att bli svårt sjuk om man drabbas av covid-19. Foto: Jurek Holzer/TT, SVT

Så kan broccoli skydda mot svår covidinfektion

Uppdaterad
Publicerad

Broccoli och vissa andra grönsaker innehåller ett ämne som kan motverka kärlförkalkning. Det visar forskningen som professor Peter Stenvinkel arbetat med i tio års tid. I förlängningen kan resultatet bidra till att förebygga att personer i riskgrupper blir svårt sjuka om de drabbas av infektioner som covid-19.

Peter Stenvinkel från Strängnäs är professor vid Karolinska institutet, och hans forskning riktar egentligen in sig på patienter med njursjukdomar. Men nu har det visat sig att forskningen även kan bli användbar i kampen mot covid-19.

Stenvinkel har beviljats 1,2 miljoner kronor från Hjärt- och lungfonden över tre år till sitt forskningsprojekt.

Målsättningen är att studierna ska leda till nya behandlingar för att förebygga och behandla kärlsjukdom. Och resultaten kan komma att ha betydelse för förståelsen av hur svår covid-19 infektion påverkar kärlfunktioner.

I klippet ovan berättar Peter Stenvinkel hur det hänger ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.