Anna Zinovjev valde att gå tillbaka till polisen och arbetar idag som brottsplatsundersökare med bas i Strängnäs. Foto: SVT

Polisen Anna arbetade som djursköterska – återvänder till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning, dålig lön och en rörig omorganisation. Det var de främsta orsakerna som gjorde att polisen Anna Zinovjev lämnade polisen 2017. Hon hade fått nog och behövde göra någonting annat – men nu är hon tillbaka.

– Jag kom tillbaka till ett bra gäng och en bra chef, säger hon.

Anna är en av tre brottsplatsundersökare i Sörmland. Till skillnad från kriminaltekniker som arbetar med att söka spår efter grova våldsbrott så åker en brottstekniker ut på vardagsbrott. Det kan vara bostadsinbrott eller stölder.

– Vi har en annan utbildning och lite andra resurser i våra bilar för att säkra spår som förhoppningsvis kan användas i utredningen, säger Anna Zinovjev.

Krisen inom polisen

Svårt att rekrytera

Enligt Anna ska de vara åtta stycken brottsplatsundersökare som ska vara placerade i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Nyköping. Men idag är de alltså bara tre stycken som ska täcka alla ärenden i hela länet. Det har varit svårt att rekrytera folk.

– Antalet har halverats så vi hinner inte med lika mycket som vi önskar, säger hon.

Vad krävs för att fler ska komma tillbaka?

– För mig handlade det framförallt att få en skälig lön och att kunna utvecklas i min roll, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet