Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Nissfolk, tillförordnad lokalpolisområdeschef, höll under tisdagen en presskonferens med anledning av explosionen på Finningevägen i Strängnäs. Foto: Robin Persson/SVT

Nu vågar fler berätta för polisen: ”Är less på att det skjuts”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna har under den allvarliga gängkonflikten märkt att allmänheten den senaste tiden blivit bättre på att våga berätta vad man sett eller hört.

– Man är less på att det skjuts och trött på konflikten, säger Oscar Nissfolk, tillfördnad lokalpolisområdeschef.

Konflikten som pågått i mer än ett halvår har lett till 18 skjutningar hittills i år. Sedan polisinsatsen Operation Disa drog igång uppger polisen att ”stora mängder” narkotika tagits i beslag. Samtidigt har totalt 18 vapen beslagtagits i år, varav fyra under sommaren.

– Det är en framgångsfaktor för polisen men det är samtidigt en liten siffra för vi tror att det finns mycket mer vapen, säger Oscar Nissfolk.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Polisen har länge haft problem med att personer som sett eller hört något inte velat berätta det för myndigheten. Men Nissfolk menar att man ser ett trendbrott efter mer än ett halvår av konflikten i Eskilstuna.

– Folk vill hjälpa polisen framåt genom att lämna tips och berätta vad man har sett eller hört. Många gånger bygger vår bevisning på det tekniska i den här typen av våldsbrott, men vi är beroende av vittnen som vågar prata, säger han.

Skjuter på dagen

Många av av de 18 skjutningar som varit har skett mitt på dagen och ibland till och med mitt i folkmassor.

– Många är trötta på att det skjuts och att man själv eller ens barn riskerar att bli träffade. Man säger nej och accepterar inte det här vilket man gör helt rätt i, säger han.

Men kan du förstå folk som inte vågar?

– Ja, jag kan förstå det men det har gått till en viss punkt där de boende har tröttnat, säger han.

Rött läge

Polisen ser i nuläget inget slut på konflikten och bedömer läget som rött.

– Det är spänt och finns risk för nya våldsbrott. Det blir som en smittoeffekt efter varje skjutning, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör årbyborna Gudrun Godin och Katarina Berglund berätta om varför de känner sig oroliga. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet