Frida Thörn, områdespolis i Nyköping, berättar om varför ungdomar utsätts för brott. Foto: SVT/Peter Widén

Polisen i Nyköping oroad – ungdomar vågar inte anmäla brott

Publicerad

Polisen i Nyköping ser en ökning av personrån mot ungdomar. Samtidigt är de oroliga över den tystnadskultur som gör att ungdomarna inte vågar anmäla brotten.

Enligt polisen är det allt fler ungdomar som rånar andra ungdomar på bland annat dyra jackor.

– Vi ser att fler ungdomar blir utsatta för rån, och att det även finns ett stort mörkertal, en tystnadskultur, att folk är så pass rädda att de inte vågar anmäla, säger Frida Thörn, områdespolis i Nyköping. 

Om inte brotten anmäls, vad får det för konsekvenser? 

– Att gärningsmännen får fortsätta härja fritt och kan göra att det blir ännu mer rädsla och oro i samhället. Fler brottsoffer kan bli utsatta eftersom de ser att ingenting händer när de håller på med det här.

Vill bygga relationer

Genom att besöka skolor hoppas polisen på att kunna bygga relationer, så att ungdomarna bland annat ska känna sig trygga med att komma till polisen om något har inträffat. 

– Vi vill att ungdomarna ska våga prata, vuxenvärlden finns där för att hjälpa och stötta. Vi vill inte att det ska vara såhär. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.