Se filmen där fem maskerade män stormar in i en butik och genomför ett rån. Foto: Övervakningsbilder från polisens förundersökning

Polisen jagar serierånare i Eskilstuna

Publicerad

Det har skett tre rån i Eskilstuna på kort tid. Nu misstänker polisen att samma gärningspersoner ligger bakom dåden.

– Rånen ägde rum i samma geografiska område och nära i tid, samtidigt som lika tillvägagångssätt har använts, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid polisen i Eskilstuna.

Fem maskerade gärningsmän hamnar på en övervakningsfilm när de rånar en butik i Eskilstuna. Bilderna har bland annat visats i Efterlyst men det har ännu inte lett till någon gripande. Nu hoppas polisen att fler vittnen träder fram.

24 februari: Fem gärningsmän med knivar

Strax innan klockan sex på måndagen den 24 februari stormar fem maskerade gärningsmän in i en elektronikbutik i Nyfors. De sparkar och slår mot medarbetare och kunder som befinner sig i butiken.

Gärningsmännen bär samma typ av klädsel; mjukisbyxor och luvtröjor, och enligt vittnesmål handlar det om unga män i 16-18-årsåldern.

– Männen tilltvingar sig gods i form av telefoner och läsplattor samt en mindre summa pengar, säger Fredrik Hedlund.

Ingen ska ha blivit fysiskt skadad.

14 mars: Två rånare på jakt efter kontanter

På lördag den 14 mars tar sig två maskerade män in på en restaurang vid centralstationen. Klockan är strax efter åtta på kvällen. De är på jakt efter kontanter och får med sig en mindre summa pengar.

– Enligt kassapersonalen ska ena gärningsmannen ha beordrat att ingen fick titta på honom, säger Fredrik Hedlund.

Enligt polisen är våldet inte lika grovt som vid det första och det tredje rånet. Men samma signalement och liknande tillvägagångssätt får polisen att koppla ihop rånet med de övriga två.

16 mars: En person skadas allvarligt

Klockan 17.40 springer fem gärningsmän in i en butik som säljer olika elektronikprylar. Även den ligger i Nyfors. De bär på knivar och en gärningsman har ett vapenliknande föremål. Polisen vet inte om det är en atrapp eller ett riktigt vapen. Precis som vid första rånet används grovt fysisk våld och en person förs med ambulans till sjukhus.

– Personen tilldelas ett slag i huvudet med det vapenliknande föremålet och får ett jack i huvudet. Personen får även en sårskada på handen, säger Fredrik Hedlund.

Polisen efterfrågar fler vittnesmål

I nuläget har polisen ingen misstänkt och man efterlyser fler vittnesmål.

– När det tredje rånet sker finns det en kund som går ut ur butiken samtidigt som gärningsmännen går in. Den personen vill vi ha kontakt med, säger Fredrik Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.