Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ställ frågor och var nyfiken. Hör polisen Fredrik Nätterlund berätta om hur man som förälder kan prata med sina föräldrar om kriminalitet där hemma. Foto: SVT Grafik

Polisen: Killar från flera samhällsklasser dras in i gängen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Strängnäs ser allt oftare att ungdomar från flera samhällsklasser dras in i gängen. Enligt polisen söker sig en del av killarna från familjer med goda ekonomiska förhållanden till gängen för att de tycker att de är häftiga.

– Vi ser att det har spridit sig, säger Fredrik Nätterlund, gruppchef för områdespolisen i Strängnäs.

SVT Sörmland har tidigare berättat om att antalet unga i Strängnäs som omhändertas enligt LVU har ökat. Samtidigt kopplas flera Strängnäsungdomar till grova brott i andra städer.

Polisen ser nu också att ungdomar från familjer med goda ekonomiska förhållanden ansluter sig till de kriminella nätverken. Snabba pengar och status är det som lockar enligt polisen.

Gängkriminalitet i Strängnäs

– Vi ser ungdomar med alla förutsättningar att klara sig som ändå dragits in i det här, säger Fredrik Nätterlund.

Ta snacket hemma

Sveriges länsstyrelser har tillsammans med polisen tagit fram informationsbroschyren “Gängsnacket” där myndigheterna ger råd om hur föräldrar kan prata om ämnet där hemma.

– Man måste vara lite jobbig och nyfiken förälder, säger han.

Polisens råd till föräldrarna – hör i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet