Foto: Polismyndigheten

Polisens jakt på vansinnesförare

Uppdaterad
Publicerad

När polisen försöker få stopp på farliga förare kan det ibland gå våldsamt till. SVT Sörmland har fått tillgång till en videosekvens från en polisbil som visar hur en vansinnesfärd avbryts.

Över polisradion hörs följande ordergivning mellan de två polisbilarna:

– Bromsa in, han tappar kontrollen!

– Kör inte så fort!

– Bromsa, bromsa, bromsa!

Beordrade broöppning

Det var den 18 mars 2010 som en psykiskt sjuk och narkotikapåverkad man jagades av polisen. Precis som vid dödsolyckan i mars 2013, då två unga män dog, beordrades även den gången öppning av Hjulstabron. Men i det här fallet vände dock föraren före bron och jakten fortsatte.

Prejar bilen

Filmen visar hur vansinnesfärden får sitt slut i östra Västmanland utanför Enköping. De två polisbilarna, en bakom och en framför, prejar flyktbilen mot vägräcket efter sammanlagt 64 minuters jakt.

Den jagade mannen utgjorde stor fara för medtrafikanter. Vid två tillfällen körde han på en civil polisbil med full kraft. Han dömdes senare till rättspsykiatrisk vård för bland annat grov vårdslöshet i trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet