Foto: TT/Christine Olsson

Sexdejtande präst får inte vara präst

Uppdaterad
Publicerad

En präst i Sörmland som tidigare dömts för brott mot sexköpslagen, får inte längre jobba som präst efter att ha sökt sexuella relationer på en dejtingsajt, under sin prövotid.

Den sörmländska prästen medger att han la upp en profil med bilder på sig själv på dejtingsajten i syfte att träffa andra. Men att han sen insåg att det inte var något liv för honom och att han därför slutade använda kontaktsidan och glömde bort den. Men han glömde även att ta bort sin profil på sidan.

Anonym person anmälde

En anonym person uppmärksammade profilen med bilder på prästen iförd prästskjorta och anmälde detta till svenska kyrkan. Prästen säger själv att han är ledsen över att han skapade profilen, att den är bortagen, men att det var tanklöst gjort och motsäger uppgiften som Kristi tjänare.

Det är domkapitlet som nu beslutat att förklara prästen som obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, vilket i praktiken betyder att prästen inte längre får jobba som präst.

Skadat anseendet som präst

Som skäl anför domkapitlet att det inte är förenligt med det levnadssätt en präst bör ha, att som prästen under den treåriga prövotid han fick efter att ha dömts för brott mot sexköpslagen, söka sexuella relationer med flera personer. Enligt domkapitlet har det skadat anseendet en präst bör ha och han har på nytt visat sig olämplig för sitt uppdrag.

Kan överklaga

Att prästen förklaras som obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst behöver inte betyda att han förlorar sin anställning inom svenska kyrkan, men att han förlorar sitt ämbete som präst. Den sörmländska prästen kan överklaga beslutet till Svenska kyrkans överklagningsnämnd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.