Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren om det tillstånd som behövs från kommunerna och oron som kan upplevas från boende i området. Foto: SVT

Vindkraftsparkens projektledare om frågorna från de boende: ”Förstår oron”

Uppdaterad
Publicerad

Det är företaget Sveavind offshore som vill bygga vindkraftsparken vid kusten i Sörmland. På måndagen fick projektledaren Per Edlund svara på många frågor om de storslagna planerna.

Företaget menar att vindkraftverken kan vara verklighet redan 2028. Men först krävs kommunernas tillstånd och flera instanser ska ge grönt ljus – däribland Försvarsmakten som tidigare nobbat vindkraftsatsningen.

Lång process

Därtill ska mark- och miljödomstolen godkänna den ansökan som lämnas in efter samrådsprocessen. Efter det ska investeringar göras av de externa företag som finansierar själva bygget.

– Är det så att ytterligare anpassningar krävs för att vi ska kunna lämna in en ansökan som blir tillståndsgiven, då kommer vi att göra de anpassningarna innan ansökan lämnas in, säger projektledaren Per Edström.

I klippet hör du projektledaren Per Edström om Oxelösundsbornas många frågor under samrådsmötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet