Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ganska snart förstod räddningstjänsten att branden i Grafikens hus och kungsladugården i Mariefred inte gick att stoppa. Hör hur Mårten Eskilsson som var räddningschef den natten för tio år sedan minns brandförloppet. Foto: Otilia Bogen, SVT

Räddningschefen om branden i Mariefred: ”Vi förstod snabbt att det skulle brinna ner”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tjugo över ett på natten till den 16 mars 2014 ringer någon till SOS. Det brinner i Gripsholms slotts gamla ladugård i Mariefred. Några timmar senare har hela byggnaden gått upp i rök, och med den en del av Mariefreds kulturarv.

Kungsladugården låg på en höjd väster om Mariefred och ramade in staden. Tillsammans med Gripsholms slott och Mariefreds kyrka utgjorde den gigantiska faluröda byggnaden en del av Mariefreds skyline, och när den brann ner förstördes både stadsbilden och det besöksmål som den innehöll.

– Jag påminns om branden varje gång jag kör in i Mariefred och kungsladugården inte ligger där längre, säger räddningschefen Mårten Eskilsson.

Branden i kungsladugården i Mariefred

Branden är en av de största han arbetat med under sin karriär.

– Jag har jobbat på många skogsbränder som varit större men det här var en av de största bränderna i en byggnad jag varit med om, säger Mårten Eskilsson.

Känt museum totalförstördes

Lågorna slukade hela kungsladugården och flera uthus. Förutom golfklubben drabbades framför allt Grafikens hus, ett rikskänt museum för tryckt konst. Museet skulle precis inviga en ny konstutställning med verk av bland annat Carl Fredrik Reuterswärd. Men i byggnaden tros det ha funnits flera tusen konstverk.

Mårten Eskilsson berättar att branden i Mariefred ofta används som exempel när branschfolk diskuterar brandskydd och brandförlopp. Halva byggnaden, den som innehöll konstmuséet Grafikens hus, ansågs ha ett gott brandskydd. Det fanns en brandvägg som skulle hindra lågor från att sprida sig dit. Inne fanns både brandlarm och sprinklers.

– Men elden spred sig i bjälklagret och tog sig över brandväggen. Sprinklerna hade ingen chans att orka med när elden kom ovanifrån, säger Mårten Eskilsson.

I klippet ovan ser du bilder från den dramatiska natten och hör räddningschefen Mårten Eskilsson berätta om räddningsinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i kungsladugården i Mariefred

Mer i ämnet