Foto: SVT

Anitra Steen frias från hemfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Svenska spels styrelseordförande Anitra Steen frias från anklagelserna om hemfridsbrott, det meddelade tingsrätten i dag.

Anitra Steen och maken Göran Persson, före detta statsminister, stämdes för hemfridsbrott förra hösten av ett grannpar som har ett fritidshus på ett stycke mark som de arrenderar av Persson och Steen. Grannparet hävdade att Steen och Persson skulle ha gått in på tomten utan tillstånd och fotograferat. Efter att Steen tog på sig hela ansvaret för bilderna så avskrevs dock Perssons del i målet.

Steen hävdar att hon som markägare haft rätt att gå in på tomten.

Rätten: Ingen bostad

I dag meddelades domen i Nyköpings tingsrätt. Rätten friar Steen, med motiveringen att fritidshuset inte kan anses vara en bostad då det varit obebott under en längre tid. Och eftersom lagen kräver att ett intrång gjorts i just en bostad kan Steen, trots att hon varit inne på tomten, inte dömas för hemfridsbrott, resonerar rätten.

Lång grannfejd

Grannparet, som äger ett fritidshus, har arrenderat marken vid Båvens strand nära Stjärnhov i 35 år. Förra året sa dock Göran Persson upp arrendet och hänvisade till att marken behövdes till jordbruk. Åtalet är det resultatet av en flera år lång fejd mellan paret Persson/Steen och grannarna.

Så säger lagen

Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter.Intränger eller kvarstannar någon eljest obehörigen i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg, på upplagsplats eller på annat dylikt ställe, dömes för olaga intrång till böter.Är brott som i första eller andra stycket sägs grovt, dömes till fängelse i högst två år.

Källa: Brottsbalken, 4 kap. 6 §

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.