Region Sörmland tjänade mångmiljonbelopp på covid-testningen

Uppdaterad
Publicerad

185 miljoner kronor – så mycket tjänade Region Sörmland på PCR-testningen under pandemiåren 2020 och 2021, enligt siffror som SVT Nyheter Sörmland begärt ut.

– Vi har varit väldigt duktiga på att testa, därför har vi fått stor ersättning, säger Jonas Lindeberg (Vfp), regionråd med särskilt ansvar för vård.

Enligt regionen genomfördes drygt 400 000 PCR-tester i egen regi under 2020 och 2021. Att testa och smittspåra är regionernas ansvar, trots det har har man fått ersättning från staten för alla PCR-tester.

För varje test har regionen fått ett schablonbelopp på 1 400 kronor, vilket är mer än vad ett test har kostat.

Regionvalet 2022 Sörmland

– Hade vi inte fått ersättningen hade vi gått miljontals kronor back istället, säger Magnus Johansson som är ansvarig för testningen i Sörmland.

Hur mycket har regionen tjänat på varje test och vad kommer man göra med överskottet? Hör svaret i klippet ovan.

SVT Nyheter har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar om regionernas överskott, men hon har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Sörmland

Mer i ämnet