Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen pilotlän för egenprovtagning för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna genomföra fler tester för covid-19 blir Region Sörmland pilotlän för självtester. Till en början kommer vårdpersonal kunna hämta ut tester, men tanken är att andra grupper också ska kunna få testa sig.

Region Sörmland testar just nu personer som läggs in på sjukhus, personer boende på kommunala boenden eller som har hemsjukvård eller hemtjänst. Medarbetare inom de här verksamheterna som arbetar patientnära erbjuds också provtagning.

Test i Eskilstuna

Det pågår också ett test i Eskilstuna där medarbetare inom hälso- och sjukvård med symtom kan åka till en plats där de får provtagningsutrustning. Personen genomför sedan själv sin provtagning.

Nästa steg är att utöka provtagning till ytterligare grupper, som patienter i öppenvård och olika funktioner i samhällsviktig verksamhet.

Snart för ”gemene man”

När skulle det vara möjligt för gemene man att göra ett test?
– Vi är några veckor ifrån det och de som ska göra testet måste ha symtom, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten på Region Sörmland.

Antikroppstester

Det har även börjat genomföras så kallade antikroppstester på vårdpersonal inom regionen. Hittills har 430 personer testats och av dem hade 15 procent antikroppar. 

– Man får komma ihåg att det avspeglar hur det såg ut för några veckor sedan, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i Region Sörmland. Han fortsätter:

– Vi har erbjudit alla som jobbar med eller har jobbat med patienter med covid-19. Vi kommer att erbjuda fler medarbetare och vi tittar även på att erbjuda andra grupper.

Det är osäkert när allmänheten kan börja erbjudas antikroppstester.

– Vi tittar på det men jag kan inte svara på när det skulle vara möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet