Hör Jonas Lindeberg (Vfp) berätta varför regionen inte kommit längre med cancerrehabiliteringen i klippet ovan. Foto: SVT

Regionrådet om rehabiliteringen: ”Inte den nivå vi vill ha”

Publicerad

Sedan flera år tillbaka finns ett nationellt vårdprogram för hur cancerrehabilitering ska fungera. Men trots tydliga riktlinjer ligger Region Sörmland efter.

– Vi ser att vi inte har den nivån vi vill ha, säger Jonas Lindeberg (Vfp), regionråd med särskilt ansvar för vård.

Sedan 2014 finns ett nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering. Syftet med detta är att skapa en bättre och mer jämlik vård oavsett var man bor.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om att rehabiliteringen inte räcker till. Ledande politiker sa då att problemet bottnade i personalbrist. Och nu, flera år senare har regionen fortfarande inte nått dit man önskar.

– Vi vill att den ska vara jämlik i hela länet. Och det ser vi att den inte är idag, säger Jonas Lindeberg (Vfp), regionråd.

”Kan bara beklaga”

Hur många som i dagsläget är i behov av rehabilitering efter cancerbehandling I Sörmland är oklart.

Vad kan man säga till dem som inte fått den hjälp de behöver? 

– Man har rätt till hjälp och har man inte fått det kan jag bara beklaga, säger Jonas Lindeberg.

Rikstäckande problem

Och det är inte bara i Sörmland som det finns svårigheter med cancerrehabiliteringen. Socialstyrelsen utreder nu hur situationen ser ut i landet som stort. Enligt Katarina Fredriksson, utredare på Socialstyrelsen, är det svårt att mäta hur förutsättningarna för rehabiliteringen har förändrats i Sverige de senaste åren då det inte finns i några register.

– Det man kan säga är att behovet av cancerrehabilitering ökar i och med att fler överlever cancer, säger hon.

I intervjuer till utredningen uppger många patienter att de inte uppfattat att de erbjudits rehabilitering. Patienter och närstående upplever även att de måste ta stort egetansvar och själva driva på för att få hjälp – vilket inte går i linje med de riktlinjer som finns.

Miljoner till rehabilitering

Jonas Lindeberg berättar att Region Sörmland skjuter till tio miljoner i år och lika mycket nästa år till rehabiliteringen som helhet, där cancerrehabilitering ingår. 

Varför är rehabiliteringen fortfarande eftersatt och hur ska regionen få mer personal till området? Hör Jonas Linberg svara på frågorna i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.